c | b2 | |||
p= | − | =−12 | ||
a | 3a2 |
2b3 | d | bc | ||||
q= | + | − | =−8 | |||
27a3 | a | 3a2 |
b | ||
y=x+ | =x−2 ⇒ x=y+2 | |
3a |
p | q | |||
Δ=( | )3+( | )2=−48<0 ⇒ trzy pierwiastki rzeczywiste | ||
3 | 2 |
| 1 | π | |||||||||||||
cosφ= | = | ⇒ φ= | |||||||||||||
| 2 | 3 |
−p | φ | π | π | |||||
y0=2( | )1/2cos | =4cos | ⇒ x0=4cos | +2 | ||||
3 | 3 | 9 | 9 |
−p | φ+2π | 7π | 7π | |||||
y1=2( | )1/2cos | =4cos | ⇒ x1=4cos | +2 | ||||
3 | 3 | 9 | 9 |
−p | φ+4π | 13π | 13π | |||||
y2=2( | )1/2cos | =4cos | ⇒ x2=4cos | +2 | ||||
3 | 3 | 9 | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |