Wyznacz rownanie okręgu
Dawiddddd: Wyznacz rownanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
A (4;−7) B (2;7) C(−2;5)
Podobno można sprawdzić czy jest prostokątny i wtedy łatwiej
Ale sorka powiedziała że można też z układu równan i chciałbym tak zrobić
Zacząłem to, wyszło mi a=3 i pozni3j jak jakoś podstawialem to b=0 i r=0 więc źle
Jakoś się gubię. Nie wi3m jak później. Pomoże ktoś?
9 mar 20:15
Antonni: Srodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przecieciu sie symetralnych bokow
1. Piszse rownanie symetralnej boku AB
piszse rownanie symetralnej boku BC
Wyznaczasz punkt przeciecia i mas srodek S okregu
Odleglosc punktu S od punktu A to promoen okregu
I po zadaniu
9 mar 20:20
9 mar 20:24
Eta:
![rysunek](rys/130300.png)
ΔABC prostokątny
| 1 | |
r= |
| |AC|=............... S środek boku AB |
| 2 | |
S(3,0) r
2=50
o : ( x−3)
2+y
2=50
9 mar 20:26
Antonni: A jednak prostokatny .
Nie sprawdzalem bo myslalem ze sam sprawdzil
9 mar 20:29
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
więc mamy
( 4 − a)2 + ( − 7 − b)2 = r2
( 2 − a)2 + ( 7 − b)2 = r2
( − 2 − a)2 +( 5 − b)2 = r2
−−−−−−−−−−−−
1) 16 − 8 a + a2 + 49 + 14 b + b2 = r2
2) 4 − 4 a + a2 + 49 − 14 b + b2 = r2
3) 4 + 4 a + a2 + 25 − 10 b + b2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) − 2)
12 − 4a + 28 b = 0
1) − 3)
12 − 12 a + 24 +24 b = 0
Mamy układ równań
4a − 24 b = 12 / : 4
−12 a + 24 b = − 36 / : 12
−−−−−−−−−−−−−
a − 6 b = 3
− a +2 b = − 3
−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 4 b = 0
b = 0
=====
a = 3
======
więc
r2 = ( 4 − 3)2 + ( − 7 − 0)2
= 1 + 49 = 50 = 25*2
r = 5√2
Równnaie okręgu opisanego:
( x − 3)2 + ( y − 0 )2 = 50
======================
9 mar 20:35
Dawiddddd: Nie wiem znów co jest źle. Wyznaczyłem wzór na AB z tablic z równania prostej
Która przechodzi przez dwa dane punkty. Później środek tego odcinka i symetralna
Czyli jak np miałem 2x + 4y − 32 = 0 to zrobiłem że to jest 4x − 2y +C = 0 i C policzyłem
Podstawiajac ten środek. Z BC tak samo. To dobrze?
9 mar 20:43
Dawiddddd: Dobra przeczytałem resztę odpowiedzi i jest kilka łatwiejszych sposobów dziękuję wszystkim 🙃
9 mar 20:47