Umie ktoś rozwiązać???
Karol: Do sklepu przywieziono jabłka zebrane w dwóch sadach. Z pierwszego sadu dostarczono dwa razy
więcej jabłek niż z drugiego. Spośród jabłek przywiezionych z pierwszego sadu 60% było
dojrzałych. Wśród jabłek przywiezionych z drugiego sadu 16% było niedojrzałych. Wyciągnięto w
sposób losowy jedno jabłko, które okazało się dojrzałe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
jabłko to pochodzi z pierwszego sadu?
9 mar 19:53
Pytający:
A − wyciągnięto jabłko dojrzałe
B − jabłko pochodzi z pierwszego sadu
Łącznie było 3x jabłek, wtedy 2x było z pierwszego sadu, x z drugiego.
| | 2x | | x | |
P(A)= |
| *60%+ |
| (100%−16%)=40%+28%=68%=0,68 |
| | 3x | | 3x | |
A∩B − wyciągnięto jabłko dojrzałe pochodzące z pierwszego sadu
| | 2x | |
P(A∩B) − |
| *60%=40%=0,4 |
| | 3x | |
| | 0,4 | | 2*25 | | 10 | |
P(B|A)= |
| == |
| = |
| |
| | 0,68 | | 5*17 | | 17 | |
9 mar 20:06
9 mar 21:04