Proszę pomóżcie 2 zadania z wytłumaczeniem :).!
Ania: 1) Dziewięć ponumerowanych kul umieszczono losowo w dziewięciu ponumerowanych szufladach.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) Każda kula jest w innej szufladzie
b) Dokładnie jedna szuflada jest pusta.
c) Przynajmniej dwie kule trafią do jednej szuflady
2)Do sklepu przywieziono jabłka zebrane w dwóch sadach. Z pierwszego sadu dostarczono dwa razy
więcej jabłek niż z drugiego. Spośród jabłek przywiezionych z pierwszego sadu 60% było
dojrzałych. Wśród jabłek przywiezionych z drugiego sadu 16% było niedojrzałych. Wyciągnięto w
sposób losowy jedno jabłko, które okazało się dojrzałe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
jabłko to pochodzi z pierwszego sadu?
8 mar 14:56
Mila:
|Ω|=9
9
a)
A−Każda kula jest w innej szufladzie
|A|=9!
b)
B− Dokładnie jedna szuflada jest pusta.
− wybór szuflady, która będzie pusta,
− wybór 2 kul, które znajdą się w jednej szufladzie,
− permutacja 8 elementów
| | 9*9*4*8! | | 4*8! | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 99 | | 97 | |
8 mar 18:48
Mila:
8 mar 19:04
Ania: dziękuję
8 mar 19:18