Reszta z dzielenia wielomianu przez x+5 jest równa 6
Gres5: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+5 jest równa 6, reszta z dzielenia wielomianu W(x)
przex−2 jest równa (−4). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+5)(x−2).
Wiem że W(−5)=6 i W(2)=−4, ale jak dalej zabrać się za to zadanie?
9 mar 19:43
9 mar 19:45
Eta:
R(x)=ax+b −−− jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
W(−5)=6 ⇒ R(−5) =6 ⇒ −5a+b=6
W(2)=−4 ⇒ R(2)=−4 ⇒ 2a+b= −4
rozwiąż ten układ równań i wyznacz a i b
oraz R(x)= ax+b=...............
9 mar 19:47
Gres5: Zrozumiałem, dziękuję serdecznie
9 mar 19:51