1 | ||
x= | a | |
3 |
1 | 10 | |||
|AK|=( | a)2+a2= | a2 | ||
3 | 9 |
√10 | ||
|AK|= | a | |
3 |
| ||||||||
cosβ= | ||||||||
|
1 | ||
cosβ= | ||
√10 |
1 | 5 | |||
|HA|2=a2+ | a)2= | a2 | ||
2 | 4 |
2 | 1 | 4 | 1 | 25 | ||||||
|HK|2=( | a)2+( | a)2= | a2+ | a2= | a2 | |||||
3 | 2 | 9 | 4 | 36 |
5 | 10 | 25 | √10 | 5 | |||||
a2= | a2+ | a2−2* | * | a2*cosα | |||||
4 | 9 | 36 | 3 | 6 |
5 | 10 | 25 | √10 | 5 | |||||
a2− | a2− | a2=−1* | * | a2*cosα | |||||
4 | 9 | 36 | 3 | 3 |
45−40−25 | 5√10 | ||
=− | *cosα | ||
36 | 9 |
1 | ||
cosα= | ||
√10 |
π | ||
α=β funkcja cos(x) jest różnowartościowa dla x∊(0, | ) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |