1 | ||
t1= | t2=1 | |
2 |
1 | ||
sin2= | sin2=1 | |
2 |
√2 | √2 | |||
sinx=− | sinx= | sinx=−1 sinx=1 | ||
2 | 2 |
√2 | ||
sinx = | ||
2 |
π | ||
np. dla x = | ||
4 |
π | π | |||
jako ze w przedziale od 0 do | jest symetryczny do przedzialu | do π | ||
2 | 2 |
√2 | ||
sinx = | ||
2 |
π | π | |||
dla x = | + 2kπ lub x = π − | + 2kπ | ||
4 | 4 |
π | 3 | |||
x = | + 2kπ lub x = | π + 2kπ | ||
4 | 4 |
√2 | ||
sinx = − | ||
2 |
√2 | π | |||
dla x = (teraz skoro bylo, ze jest | dla | to jak spojrzysz na wykres sinusa, to | ||
2 | 4 |
3 | 3 | |||
jest ujemny w przedziale od π do | π i potem od | π do 2π (w tym przedziale tez jest | ||
2 | 2 |
√2 | ||
sinx = − | ||
2 |
π | π | |||
x = π + | + 2kπ lub x = 2π − | + 2kπ | ||
4 | 4 |
5 | 7 | |||
x = | π + 2kπ lub x = | π + 2kπ | ||
4 | 4 |
π | ||
sinx = 1 dla x = | + 2kπ (mozna latwo odczytac z wykresu) | |
2 |
3 | ||
sinx = −1 dla x = | π + 2kπ (rowniez mozna latwo odczytac) | |
2 |
π | ||
x = | + 2kπ lub | |
4 |
3 | ||
x = | π + 2kπ lub | |
4 |
5 | ||
x = | π + 2kπ lub | |
4 |
7 | ||
x = | π + 2kπ lub | |
4 |
π | ||
x = | + 2kπ lub | |
2 |
3 | ||
x = | π + 2kπ | |
2 |
2 | ||
to widzimy ze odleglosc miedzy sasiadujacymi jest | π | |
4 |
π | 2 | 3 | ||||
bo | + | π = | π | |||
4 | 4 | 4 |
2 | 3 | 5 | |||
π + | π = | π itd | |||
4 | 4 | 4 |
7 | ||
teraz, ostatnie rozw. to | π, sprawdzmy czy odleglosc miedzy kolejnym znowu bedzie | |
4 |
2 | |
π | |
4 |
π | 9 | |||
x = | + 2*1*π = | π zatem sie zgadza | ||
4 | 4 |
π | 2 | |||
x = | (biore dowolny z tych czterech) + | π * k | ||
4 | 4 |
π | π | |||
x = | + k * | |||
4 | 2 |
π | 3 | |||
mamy na zmiane | , | π | ||
2 | 2 |
2π | ||
one sie powtarzaja co | czyli co π | |
2 |
π | ||
x = | + k * π | |
2 |
π | π | π | ||||
x = | + k * | lub x = | + k * π | |||
4 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |