Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: Nie umiem tego pomocy
uczeń:
Mam jutro kartkówkę i zadania nawet nie umiem. Proszę o pomoc, z góry dziękuję
2 mar 19:27
===:
np pomnóż pierwsze równanie przez −3 a drugie przez 2
2 mar 19:29
uczeń: wyszło mi coś takiego:
⎧ 6x−21y=−9
⎩ −6x+12y=0
dobrze?
2 mar 19:33
===:
jasne ... teraz dodaj jedno do drugiego
2 mar 19:38
uczeń: Dzięki to już umiem
A można też np. zrobić na górze *6 a na dole *−7?
2 mar 19:42
===:
BINGO
2 mar 19:44
5-latek: Ale przy y
Tylko po co jak przy x nasz lzejszse obliczenia
2 mar 19:44
uczeń: No wiem ale chcialem sie upewnic
i jeszcze jedno pytanie
2 mar 19:46
uczeń: jak obliczyc takie cos" sprawdz czy uklad rownan jest oznaczony nieoznaczony czy sprzeczny:
a)
⎧2x+3y=15
⎨4x+6y=30
⎩
2 mar 19:48
2 mar 19:52
uczeń: ?
2 mar 19:53
2 mar 19:56
uczeń: u. oznaczony?
2 mar 19:58
5-latek: 
Uklad oznaczony na jedno rozwiazanie
Tutaj bedzie tak
Zrobie to troche inaczej niz napisalem w poscie wyzej
Pierwsze pomnoze przez (−2)
mam
{−4x−6y=−30
[4x+6y=30 dodaje stronami te rownania i mam
==============
0 −0 =0 czyli 0=0 (dostalem tozsamosc (czyli uklad jest jaki ?
2 mar 20:02
uczeń: 2 rownanie przez −1 i pozniej podstawiam do y x i odpowiadam jaki uklad?
2 mar 20:03
uczeń: u. nie oznaczony?
2 mar 20:03
5-latek:
2 mar 20:06
uczeń: jeszcze jedno z nawiasem nie wiem jak
2 mar 20:07
uczeń: Z góry dzięki
2 mar 20:08
5-latek: Porzadkujemy 1 rownanie
2x+2y= 2−2y
2x+2y+2y=2
2x+4y=2
Mamy taki uklad
{2x+4y=2
{x+2y=6
ROzwiazemy to metada przez podsatwienie
Z drugiego wyznaczam x
x= 6−2y
Wstawiam do 1 rownania
2(6−2y)+4y=2
12−4y+4y=2
12=2 (otrzymalismy sprzecznosc wiec masz uklad sprzeczny
2 mar 20:13