ttt
tade: Zerknie ktoś?
Nie mam odpowiedzi do zadania, sprawdzi ktoś czy jest dobrze?
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla których dwa różne pierwiastki równania są wieksze
od 1
(m+1)x
2−3mx+4m=0
zdjęcie:
http://imgur.com/a/yqCSz
1 mar 19:56
5-latek: Warunki
Δ>0
af(1)>0
xw>1
1 mar 19:59
Eta:

1/ a≠0
2/ Δ>0
3/ f(1)>0
4/ x
w>1
1 mar 20:00
tade: zrobiłem takie warunki ale dla m+1>0 czyli ramion skierowanych w góre przedziały sie nie
pokrywały
ale dla m+1<0 i xw>1 oraz f(1)<0 coś mi tam wyszło
1 mar 20:01
Eta:
1/ m+1≠0 ( nie jest ważne czy parabola ramionami do góry czy do dołu)
1 mar 20:03
tade: tak, m≠−1 bo bedzie rownanie liniowe, spróbuje jeszcze raz te warunki moze jakis błąd sie
wkradł
1 mar 20:05
1 mar 20:06
5-latek: Powinienes dodstac odpowiedz
Robilem to samo zadanie z tym ze u mnie bylo delta ≥0 (nie bylo slowa roznych
1 mar 20:09
tade: | | −1 | |
jesli f(1)=m+1−3m+4m=2m+1>0 to m> |
| co z poprzednimi warunkami w ogóle sie nie pokrywa |
| | 2 | |
czy coś źle licze?
Eta czemu bierzesz pod uwage tylko gdy ramiona są skierowane w góre przecież przy x
2 jest
m+1
wiec jesli m<−1 to chyba wtedy wyjdzie?
1 mar 20:23