kwadratowa (pierwiastki i liczba
5-latek:

Rozpatrzmy ogolne zagadnienie
Mamy rownanie ax
2+bx+c=0 i liczbe k
Zadajmy sobie pytanie
Kiedy pierwiastki tego rownania sa rzeczywiste i wieksze od danej liczby k ?
Wartosci pierwiastkow zaleza od a b ic
Warunkiem rzeczywistosci (takie nasunelo mi sie okreslenie) pierwiastkow jest Δ= b
2−4ac≥0
Teraz jesli a>0 to x
w>k i af(k)>0
jesli a<0 to x
w>k i af(k)>0
Ale przeciez a(f(k) dla a<0 lezy pod osia OX to dlaczego ma byc >0?
Na razie to
Potem przypadek gdy pierwiastki maja byc mniejszse od zadanej liczby k
28 lut 18:13
Pytający: dla a<0∧f(k)<0 zachodzi a*f(k)>0 // ujemna*ujemna=dodatnia)
28 lut 18:25
Jerzy:
I o to chodzi...jesli a < 0 i f(k) < 0 , to: a*f(k) > 0
28 lut 18:26
5-latek: Dziekuje za odpowiedzi

Pozno bo pomagalem rozwiazywac zadanie .
28 lut 18:35
5-latek: To gdy wartosci pierwiastkow maja byc mniejszse od danej liczby k to
a(f(k)<0 i xw<k ?
28 lut 18:40
Jerzy:
Zmienia sie tylko warunek na xw.
28 lut 18:42
5-latek: dziekuje
Jerzy 
mam wlasnie dwa zadanka na to .
28 lut 18:43