Geometria analityczna
Kacperek: Punkty A = (2,12) , C (14,28) są przeciwległymi wierzchołkami rombu o polu równym 100.
Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Wyznaczyłem S = (8, 20) oraz długość przekątnej AC = 20⇒ BD = 10
Niestety nie umiem wyznaczyć B i D. Pomoże ktoś z góry dziękuję.
28 lut 23:27
Hehej: Zastanow sie jaki kat tworza przekatne rombu.
Wyznacz prosta AC
Następnie prostopadla do AC i przechodzaca przez S (ten kat to 90 stopni − dlatego prostopadla)
Nastepnie np. Odleglosc od pubktu S czyli 5 od prostej tej nowo utworzonej
Nirch ta prosta bedzie y= ax+b
Wtedy sspolrzedne B(x1, ax1+b), D(x2,ax2+B)
28 lut 23:38
Hehej: Poprawka :
D(x2,ax2+b)
28 lut 23:41
Kacperek: prosta AC :y=34x+10 12 ?
28 lut 23:43
Kacperek: prosta BD wtedy y = − 43 +b ?
28 lut 23:45
Hehej: Prosta AC
y=4/3x + 28/3.
Prosta BD powinna wyjsc :
y=−3/4x+26
28 lut 23:47
Kacperek: Zapewne powinienem skorzystać z tego wzoru
1249 ale nie mogę sobie poradzić
28 lut 23:59
Eta:

Proponuję tak:
Z warunków zadania |AC|=20 i |DB|=10
to a
2=R
2=125
Rozwiąż układ równań dwóch okręgów o środkach A i C i promieniach R
(x−2)
2+(y−12)
2=125
(x−14)
2+(y−28)
2=125
uporządkuj równania i odejmij stronami otrzymasz równanie z liniowe z x i y
wyznacz y i podstaw do jednego z tych równań
...........................
1 mar 00:42