28 lut 17:24
maturzystkam: nikt nic ?
28 lut 17:46
fermat_euler: W zadaniu jest dobrze. Masz powiedziane, że suma n początkowych wyrazów tego
ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów, czyli
2Sn=S2n−Sn(więc żeby zachodziła równość to musimy podwoić sumę n początkowych wyrazów)
Z tego co Ty napisałaś wynika, że suma n początkowych wyrazów jest 2 razy większa od sumy
kolejnych wyrazów.
28 lut 18:00
Pytający:
| | 1 | |
S2n−Sn=2Sn ⇒ Sn= |
| (S2n−Sn), |
| | 2 | |
czyli suma n początkowych wyrazów jest
dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów.
S
n=2(S
2n−S
n),
czyli suma n początkowych wyrazów jest
dwa razy większa od sumy kolejnych n wyrazów.
28 lut 18:01