Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7 a różnica równa 2. Suma n począ
mmatix: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7 a różnica równa 2. Suma n początkowych wyrazów
tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.
I tu sie troche pogubiłem z tymi kolejnymi i początkowymi wyrazami.
9 kwi 14:27
Basia:
a
n+1+a
n+2+.....+a
2n = 2(a
1+a
2+....+a
n)
S
2n − S
n = 2*S
n
S
2n = 3*S
n
| a1+a2n | | a1+an | |
| *2n = 3* |
| *n |
| 2 | | 2 | |
dalej już sobie poradzisz
9 kwi 14:40
mmatix: a czemu w pierwszej linijce jest a2n a nie an?
9 kwi 14:44
Basia:
a1, a2, a3,.....,an,an+1,an+2,.....,an+n
niebieskie to n początkowych
czerwone to n kolejnych (czyli od n+1 do n+n=2n)
9 kwi 14:50
mmatix: okey, juz wiem
9 kwi 14:55
mmatix: czyli jezeli mam tez w zadaniu, że suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytm jest trzy razy
mniejsza od sumy kolejnych sześciu wyrazów to
9 kwi 15:06
mmatix: a1+a2+a3+a4+a5+a6=3(a2+a3+a4+a5+a6+a7) ?
9 kwi 15:07
mmatix: ?
9 kwi 15:22
Basia:
nie;
3(a1+a2+a3+a4+a5+a6) = a7+a8+a9+a10+a11+a12
9 kwi 15:34
mmatix: dziekuję
9 kwi 15:35
blogther: teraz i ja rozumiem
9 kwi 15:46