Określ monotoniczność funkcji f.
Paula: Określ monotoniczność funkcji f.
a) f(x) = (1,2)
x
b) f(x) = π
x
Może mi ktoś powiedzieć jak to się robimy?
Czy ja muszę rysować jakoś te wykresy?
Jak mam to obliczyć?
28 lut 16:09
Zdzisław: Funkcja wymierna.
y=ax
funkcja jest rosnąca gdy a>1
funkcja jest malejąca gdy 0<a<1
28 lut 16:11
Zdzisław: wykładnicza oczywiście*
28 lut 16:11
Paula: Dalej nie rozumiem
28 lut 16:23
Zdzisław: w przykładzie a) twoją podstawą czyli twoim "a" jest (1,2)
i teraz sprawdzasz z jakiego przedziału jest 1,2
1,2 > 1
czy
0<1,2<1 ?
28 lut 16:26
Paula: Aha XDD
Ok, dzięki
28 lut 16:31
28 lut 16:33
Paula: Czyli w f(x) = π
x
Będzie:
a= π
π ≈ 3,14
Czyli rosnąca jest w przedziale (3,14 ;
∞)
A malejąca w przedziale (−
∞ ; 3,14) ?
28 lut 16:34
Zdzisław: f(x) = π
x
a=π
funkcja jest rosnąca gdy a>1
funkcja jest malejąca gdy 0<a<1
w takim razie:
π≈3,14 ⇒ π>1 ⇒ funkcja jest rosnąca
28 lut 16:36
Linda: A jak mam f(x) = (1,3)x
To funkcja ta jest rosnaca, bo a = 1,3 czyli a > 1
?
28 lut 19:24
5-latek:
28 lut 19:26
Linda: Ok
28 lut 19:28