dalej kwadratowa
5-latek: Zbadac jak wartosc powinien miec parametr m aby pierwiastki rownania
3x
2+mx+1=0 byly sinusem i cosinusem tego samego kąta .
Znalzc ten kąt i oba pierwiastki
3x
2+mx+1=0
Δ= m
2−12≥0 to m∊(−
∞,−2
√3 >U(2
√3,
∞)
Teraz musi byc x
12+x
22=1 bo pierwiastki maja byc sinusem i cosinusem tego samego kąta
wiec
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
(mnoze prze 9 i mam
m
2=15 to m= −
√15 lu m=
√15
Teraz do wyjsciowego rownania wstawiam m=
√15 i mam
3x
2−
√15x+1=0
Δ=3
√Δ=
√3
| | √15+√3 | |
Wobec tego sinα= U{√15−p[3}}{6} to cosα= |
| |
| | 6 | |
lub sinα= U[{
√15+
√3}{6} to cos = U{
√15−
√3}[6}
Tak samo policze dla m=
√15
27 lut 21:57
5-latek: Wyszlo mi ze α≈21o
27 lut 22:00
Ajtek:
Tok rozumowania okej, błędów rachunkowych nie widzę.
Cześć
5−latek
27 lut 22:04
5-latek: Dobry wieczor
Ajtek
27 lut 22:05
Ajtek:
Zerkniesz do Kiepskiego ucznia
347273
27 lut 22:07
5-latek: Juz napisalem
27 lut 22:10
Ajtek:
Wiem, widziałem, dzięki raz jeszcze!
27 lut 22:12