a
Kiepski uczeń: Wykaż, że √7−2√3 − √4+2√3 ∊N
27 lut 21:58
Ajtek:
Problem polega na uproszczeniu √7−2√3.
27 lut 22:00
5-latek: Skorzystac z ewzoru
gdzie A
2−B=C
2
2
√3=
√12 to B=12
27 lut 22:09
Gość :): A jakby rozłożył 7 na 4+3 i potem do wzoru to nie wyjdzie przypadkiem ?
27 lut 22:10
Ajtek:
Faktycznie.
Kiepski uczeń rozumiesz

Dzięki
5−latek 
.
27 lut 22:12
5-latek: ten wzor jest uniwersalny (czy masz pelny kwadrat lub nie tak jak tutaj
27 lut 22:13
Ajtek:
Zapomniałem o nim, rzadko to stosowałem w latach ostatnich. W sumie to wcale przez ostatnie 6−7
lat.
27 lut 22:15
pytajnik: Wyjaśni krok po kroku ten wzór łopatologicznie

?
27 lut 22:25
Ajtek:
A=7, B=
√12
Zatem C
2=49−
√12 ⇒C=
5−latek dobrze to kminię
27 lut 22:31
5-latek: C2= 72−12= 37 bo B=12
C=√37
27 lut 22:32
Mila:
4+2√3=(1+√3)2
Chyba coś źle przepisane, bo wynik tego działania z godziny 21:28 nie jest liczba naturalną.
Może ma być ?
√7+4√3
27 lut 22:33
5-latek: B− to jest to co pod pierwiastkiem Ajtek
27 lut 22:33
5-latek: Milu to juz kiedys chyba bylo i byl tam blad
27 lut 22:34
Ajtek:
Hej
Mila 
, zadanie widziałem na własne oczy i przepisane jest dobrze.
27 lut 22:35
Ajtek:
Dzięki
5−latek, teraz już jasne
27 lut 22:38
Kiepski uczeń: Dzięki za pomoc, ale proszę o rozwinięcie w jaki sposób mam to wykazać
27 lut 22:44
Alky: √7−4√3=√4−4√3+3=√(2−√3)2=|2−√3|=2−√3 tak samo z drugim
27 lut 22:46
Mila:
Sprawdzamy która z liczb jest większa.
7−2√3>0
(√7−2√3)2=7−2√3
(√4+2√3)2=4+2√3>7⇒
√7−2√3−1−√3<0 zatem wyrażenie nie jest liczba naturalną
27 lut 22:49
Ajtek:
Dzięki
Mila, jak zawsze ładne rozwiązanie

.
27 lut 22:56
Kiepski uczeń: Dziękuję
27 lut 23:11
Mila:
27 lut 23:13
Ajtek:
Mocny uczeń jutro trzymam kciuki
27 lut 23:14
Mila:
Pochwal się
Kiepski jutro, jak Ci poszło.
27 lut 23:40