zadanka
PrzyszlyMakler: 1.Narysuj w układzie współrzędnych figurę będącą zbiorem punktów, których współrzędne x,y
spełniają układ nierówności x2 +y2−6|y|≤9. Oblicz pole tej figury.
Doszedłem do tego, że to są okręgu o wzorach
x2 + (y−3)2 ≤18
x2 + (y+3)2 ≤18
i potrafię sobię wyobrazić/narysować tę figurę, ale nie wiem jak obliczyć ten fragment pola,
gdy te oba okręgi na siebie nachodzą, aby go odjąć.
2.Dla jakich wartości parametru a iloczy różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
f(x)=log32x − (a2−a)log3x +1−a jest równy 9
Wiadomo, zmienna t, Δ>0 ale w rozwiązaniu zmieniają warunek x1*x{2}=9 na x1+x2 = 2
domyślam się, że pewnie chodzi o to, że dodając logarytmy one się mnożą, ale nie potrafię tego
wyprowadzić i dokładnie zrozumieć samemu, więc bardzo proszę o rozpisanie i komentarz.
26 lut 20:11
Adamm:

x
2+y
2−6|y|≤9 ⇔ x
2+(|y|−3)
2≤18
dla y≥0 mamy koło x
2+(y−3)
2≤18
dla y<0 mamy koło x
2+(y+3)
2≤18
a tak to właśnie wygląda
26 lut 20:40
Adamm:

oblicz pole wycinka, pole trójkąta
26 lut 20:42
PrzyszlyMakler: Dzięki Adamm, już wszystko jasne.

A pomoże ktoś z zadaniem 2?
26 lut 22:09
PrzyszlyMakler: Czy ktoś mógłby spróbować to zadanie drugie?
26 lut 22:44
26 lut 22:44
PrzyszlyMakler: Dziękuję relaa. Kosmos to zadanie..
26 lut 22:48