Logarytm parametr
1.676: Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
f(x)=log23x + (a2−a)log3x + 1 − a jest równy 9? Wyznaczylem ze t=log3 i ze a=1 wiem ze
x1×x2=9 no i ze delta>0
8 lut 12:02
Jerzy:
1) Δ > 0
2) 1 − a = 9
8 lut 12:08
1.676: No ake co mj to daje ?
8 lut 12:17
Jerzy:
a = 9 ... teraz sprawdź, czy dla a = 9 Δ > 0 ?
8 lut 12:18
1.676: W odpowiedzi jest ze a=2
8 lut 12:35
Jerzy:
No to podstaw: a = 2 i sprawdź.
8 lut 12:58
relaa:
Przypadkiem funkcja nie wygląda tak f(x) = log23(x) − (a2 − a)log3(x) + 1 − a?
Dla a = 2 mamy iloczyn miejsc zerowych równy 9.
8 lut 14:29
relaa:
Nie ma pytającego to trudno.
8 lut 14:51
matma: tak wyglada moj blad
8 lut 18:22
relaa:
f(x) = log23(x) − (a2 − a)log3(x) + 1 − a
D = (0 ; ∞)
x1x2 = 9
log3(x1x2) = log39
log3(x1) + log3(x2) = 2
Teraz wykorzystujemy wzory Viete'a
a2 − a = 2
a2 − a − 2 = 0
a2 − 2a + a − 2 = 0
a(a − 2) + a − 2 = 0
(a − 2)(a + 1) = 0 ⇒ a = −1 ∨ a = 2.
Podstawiając za a = −1 otrzymujemy
f(x) = log23(x) − 2log3(x) + 2
f(x) = [log3(x) − 1]2 + 1, zatem brak rozwiązań Δ < 0.
Sprawdzamy co dostaniemy dla a = 2
f(x) = log23(x) − 2log3(x) − 1
f(x) = [log3(x) − 1]2 − 2, więc Δ > 0 i otrzymamy dwa różne rozwiązania.
8 lut 18:33
matma: dziekuje
8 lut 18:39