Ciągi. Dla jakich wartości parametru m równanie 1+2cos^x...
grar: Witam, mam mały problem z tym zadaniem − Dla jakich wartości parametru m równanie
1+2cos
2x+4cos
4x+...=m ma rozwiązania?
| | π | | 3π | |
Wiem, że |2cos2x|<1 i wyszedł mi przedział x∊( |
| +kπ; |
| +kπ). Jednak totalnie nie |
| | 4 | | 4 | |
wiem co dalej zrobić i co właściwie mi to daje.
26 lut 16:56
26 lut 17:00
grar: | | a1 | | 1 | |
Okej, ze wzoru na sumę mam S= |
| , czyli m= |
| , z tego wyszło mi |
| | 1−q | | 1−cos2x | |
| | m−1 | |
|
| =cos2x tylko co teraz? |
| | 2m | |
26 lut 17:16
Omikron: Powinno być
I teraz określasz zbiór wartości lewej strony.
Możesz np. podstawić t za cos
2x
t=cos
2x i t∊<0,1>−{1/2}
| | 1 | |
Teraz narysuj wykres funkcji f(t)= |
| w podanej dziedzinie i zobacz jaki ma zbiór |
| | 1−2t | |
wartości.
Równanie ma rozwiązania jeżeli m zawiera się w zbiorze wartości tej funkcji.
26 lut 17:21