sym.new.
geo ana: Jak sie rozpisuje:
(n−k)!
25 lut 15:56
Jerzy:
= 1*2*3*....*(n−k−1)!*(n−k)
25 lut 16:04
Pytający: o "!" za dużo

(n−k)! = 1*2*3*....*(n−k−1)*(n−k) = (n−k−1)!*(n−k)
25 lut 16:10
Jerzy:
A no tak
25 lut 16:11
25 lut 16:17
Janek191:
| | 36 ! | |
* 3 = |
| *3 |
| | k !*( 36 − k) ! | |
25 lut 16:33
geo ana: Tak
25 lut 16:35
geo ana: Janek191, da się to jakoś uprościć?
25 lut 16:38
Janek191:
Raczej nie
25 lut 16:41
Jerzy:
A jaką masz treść zadania ?
25 lut 16:42
geo ana: W każdej z trzech identycznych urn znajduje się 36 kul, w tym dokładnie k białych.
Losujemy z każdego pojemnika po jednej kuli. Uzasadnij, że dla k =24 prawdopodobieństwo
wylosowania dokładnie dwóch kul białych jest największe.
25 lut 17:08
Jerzy:
A = BBC + BCB + CBB
| | k | | k | | 36−k | |
P(A) = f(k) = 3* |
| * |
| * |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
i liczysz maksimum tej funkcji.
25 lut 17:28
geo ana:
25 lut 17:36
25 lut 17:41