prawdopodobienstwo
geo ana: W sklepie znajdują się soki jabłkowe wyprodukowane w trzech zakładach Z1 Z2 Z3. Stosunek ilości
tych soków w sklepie jest równy odpowiednio 1:1:3. Poza tym wiadomo, że pierwszego gatunku
jest średnio 80% soku z zakładu Z1, 90% z zakładu Z2 i 75% z zakładu Z3. Ekspedientka
sprzedała losowo wybrany karton soku jabłkowego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że był to sok
pierwszego gatunku.
Narysowałem drzewo:
o
1/5/ 1/5| 3/5\
Z1 Z2 Z3
8/10/ \2/10 9/10/ \1/10 75/100/ \25/100
I II I II I II
P(A)=1/5 * 8/10 + 1/5 * 9/10 + 3/5 * 75/100=8/50 + 90/50 + 225/500=80+900+225/500=1205/500
Czy to jest dobrze?
25 lut 16:59
Pytający: Jeśli wyszło Ci P(A)>1 powinno Cię to skłonić do sprawdzenia obliczeń.

1/5*9/10=9/50≠90/50
Także wyjdzie 79% i gitara.
25 lut 17:47
geo ana: Dziękuje .
25 lut 18:19
geo ana: Kolejne;
Okazało się, że sprzedany karton soku był w pierwszym gatunku. Jakie jest prawdopodobieństwo,
ze został wyprodukowany w z3?
P(B)=3/5 * 75/100=225/500=45/100=9/20
Dobrze?
25 lut 18:28
Pytający: Źle, to będzie prawdopodobieństwo warunkowe:
A−pierwszy gatunek
B−wyprodukowany w z3
| | P(A∩B) | | 3/5*75/100 | | 45 | |
P(B|A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | 79/100 | | 79 | |
25 lut 18:43
geo ana: co to jest P(A)?
25 lut 18:46
Pytający: Prawdopodobieństwo, że jest to sok pierwszego gatunku, obliczone uprzednio.
25 lut 18:49
Pytający: P(A)=80/500+90/500+225/500=395/500=79/100
25 lut 18:49
geo ana: Ok .
25 lut 18:50