Trygonometria
Hvbrjsky: Muszę rozwiazac dwa rownania
Sin x − cos x = 0
Oraz
Sin x + cos x = 0
Prosze o pomoc nie bardzo wiem co z tym zrobic
24 lut 19:43
24 lut 19:45
Hvbrjsky: Niewiele mi to daje Eta uwierz. Probowalam cos kombinowac z wzorami ale odpowiedz jaka powinna
byc (w drugim 7/4Π+ 2kΠ oraz 3/4Π +2kΠ) za cholere nie chce wyjsc
24 lut 19:49
pytanie: Ad.1
sinx=cosx
sin
2x+sin
2x=1
sin
2x=1/2
teraz tylko odczytać z wykresu
dobrze to rozumiem ?
24 lut 19:57
'Leszek:
1) sin x − cos x = 0 ⇔ sin x = cos x , zalozenie cos x ≠ 0 ⇒ x ≠ kπ/2
| | sin x | |
|
| = 1 ⇒ tg x = 1 ⇒ x = π/4 + kπ |
| | cos x | |
Podobnie zrob przyklad 2)
24 lut 20:19
'Leszek: W drugim zadaniu otrzymujemy , postepujac podobnie jak w pierwszym :
tg x = − 1 ⇒ x = 3π/4 + kπ
24 lut 21:08
Mila:
2)
sin x + cos x = 0
| | π | |
sinx=−cosx /:cosx [ mozemy to wykonać , bo x= |
| +kπ nie spełnia równania, zatem |
| | 2 | |
cosx≠0]
tgx=−1
24 lut 21:09