CIĄG MARCHEWEK
królik: Królik Maks miał w spiżarni k marchewek i wtedy postanowił uzupełnić zapasy. Pierwszego dnia
rano dołożyl do spiżarni 3 marchewki, a kazdego następnego dokładał o 2 marchewki wiecej niz
dnia poprzedniego. jednoczesnie dzieci królika Maksa zjadały codziennie po południu z tej
spiżarni 8 marchewek. Wyznacz najmniejszą liczbe k, dla której kazdego dnia wieczorem w
piżarni królika Maksa była co najmniej jedna marchewka.Natępnie oblicz, w którym dniu była
najmniejsza liczba marchewek w piżarni
23 lut 18:38
Eta:
Liczba dorzucanych marchewek przez n −− dni
3, 5, 7, 9,...... −−− tworzą ciąg arytmetyczny a
1=3 r=2
a
n= a
1+(n−1)*r ⇒ a
n=2n+1
Suma dorzuconych marchewek od pierwszego do n−tego dnia
| | a1+an | |
Sn = |
| *n ⇒ Sn= n2+2n |
| | 2 | |
Przez n dni "króliczki" zjadły 8*n marchewek
| | 6 | |
zatem było ich razem S(n)= n2−6n −−− funkcja osiąga minimum dla nmin= |
| =3 |
| | 2 | |
czyli w
trzecim dniu było najmniej marchewek
to S(3)=9−6*3= −9
Uwzględniając k początkowych marchewek w spiżarni i uwzględniając treść zadania
że miała zostać co najmniej 1 marchewka każdego dnia
czyli najmniejszą liczbą k jest
k=10
sprawdzamy :
1 dnia :
10+3 −
8= 5
2 dnia : 5+5−8= 2
3 dnia : 2+7−8=
1
4 dnia : 1+9−8= 2
5 dnia : 2+11−8=5
......................................
coraz więcej zostawało tych marchewek
23 lut 22:09
Eta:
I jak? ..... "króliki" nakarmione?
23 lut 22:35
Eta:
I zapamiętaj ................... więcej Ci nie pomogę !
23 lut 22:47
23 lut 22:51