Ciąg, oblicz wyraz stojącu na miejscu K
xszawix: ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=2n−3, gdzie n€N+ ma 100 wyrazów. Jeżeli od kwadratu
wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od końca odejmiemy kwadrat wyrazu stojącego na miejscu
k, licząc od poczatku to otrzymamy różnice 29400.oblicz wartosc wyrazu stojącego na miejscu k,
liczac od konca
22 lut 23:09
Eta:
k=13
a13=23
23 lut 00:14
Janek191:
a88 = 2*88 − 3 = 173
23 lut 00:45
Eta:
Ajjj nie doczytałam

( .... na miejscu k od końca
a
101−13=a
88= ..=173
23 lut 00:53
Eta:
an=2n−3
ak=2k−3
a101−k= 202−2k−3 = 199−2k
(a101−k)2−(ak)2= 29 400
(199−2k)2−(2k−2)2=29 400⇒ (199−2k+2k−3)(199−2k−2k+3)=29 400
196*(202−4k)=29 400 ⇒ 101−4k=75 ⇒ k=13
to a101−k=a101−13= a88=2*88−3= 173
23 lut 12:18