trapez opisany na okregu
ersia: mam jeszcze pytanie do podpunktu c) tego zadania :
https://matematykaszkolna.pl/forum/30366.html :
skąd wiemy , że |OE| = 1/2 * a+b/2 = 3.75 ... jeżeli OE to połowa odcinka łączącego środki
ramion trapezu to skąd mam pewność że taki odcinek łączący środki ramion zawiera w sobie
środek okregu?
23 lut 16:35
ersia: bardzo prosiłabym o wyjaśnienie
23 lut 17:00
ersia: i czy w każdym równoramiennym trapezie odcinek łączący środki ramion zawiera w sobie
środek okregu wpisanego?
23 lut 17:37
Eta:
23 lut 17:46
ersia: ale mi chodzi o okrąg wpisany....
23 lut 17:50
ersia: czy to miała być jakaś wskazówka do mojego pytania?
23 lut 18:12
ersia: jakaś podpowiedź chociaż
23 lut 18:31
ersia:

czy takie rozumowanie jest poprawne : jeżeli EF to prosta równoległa do podstaw trapezu
przechodząca przez środek okregu wpisanego w trapez równoramienny to |CF|: |FB|=r:r ( z
twierdzenia Talesa) z czego wynika ze EF to prosta łącząca środki ramion trapezu?
23 lut 19:17
ersia: nie sprawdzi nikt?
23 lut 19:46
ersia: proszę Was bardzoo pomóżcie...bardzo mi zależy żeby ktoś sprawdził ...
23 lut 20:06