zadanka
PrzyszlyMakler: 1. Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu gemoetrycznego an jest równa 2, a suma
wszystkich wyrazów teo ciągu o numerach nieparzystych jest równa
√2. Oblicz iloraz ciągu an.
a
1 + a
2 +... + a
2n= 2 q= iloraz tego ciągu
a
1 + a
3 + ... + a
2n−1 =
√2 w= iloraz tego ciągu
a= a
1
a = 2q − 2
a =
√2w −
√2
2q −2 =
√2w −
√2
√2w = 2q − 2 +
√2
w=
√2q −
√2 + 1
a
1*q
2=a
3
a
1*w=a
3
q
2 = w
q
2 =
√2q −
√2 + 1
No i z tego w delcie wychodzi pierwiastek pod pierwiastkiem, a w odpowiedzi wynik to (
√2 −1)
2.Ile jest liczb dwunastocyforywch, w których zapisie występuje sześć jedynek, jedna dwójka i
pięc zer.
To mam 12 miejsc.
| | | |
Na 5 z 11 (bez pierwszego) umieszczam 5 zer. = | = 462 |
| | |
| | | |
Zostało mi 7 miejsc, na których musi się znaleźć sześć jedynek na | sposobów, więc tych |
| | |
liczb jest 462*7 =3234
a w odpowiedzi jest 2772..

Proszę o pomoc.
21 lut 12:22
relaa:
| a1 | | a1 | | 1 | | 2 | |
| = √2 ⇒ |
| • |
| = √2 ⇒ |
| = √2 ⇒ |
| q2 − 1 | | q − 1 | | q + 1 | | q + 1 | |
q + 1 =
√2 ⇒ q =
√2 − 1
21 lut 12:50
Adamm: a
1+a
2+a
3+...=2
a
1+a
3+a
5+...=
√2
q+1=
√2
q=
√2−1
21 lut 12:50
Jerzy:
Zad 2) . Prawidłowa odpowiedź to: 3234
21 lut 13:10
Li:
| 11! | | 11! | |
| + |
| =3234 jak wcześniej obliczono |
| (5!*5!) | | (6!*5!) | |
21 lut 13:16
Jerzy:
Sposób Maklera jest też dobry:
21 lut 13:20
PrzyszlyMakler: A zadanie pierwsze dlaczego mi nie wychodzi? Dziękuję wszystkim za pomoc. A co do zad. drugiego
jestem niemal pewny, że odpowiedź w książce jest dobra.
Może to Wam pomoże wytłumaczyć mi odpowiedź :
https://matematykaszkolna.pl/forum/286965.html
tylko ja tego nie rozumiem, a zadanie, które ja napisałem to przypadek nr "4" tylko ja nie
pisałem całego zadania, bo z pozostałymi sobie łatwo poradziłem
21 lut 14:00
Jerzy:
Zad 2) Liczyłem też drugim sposobem ... i wynik jest taki sam
21 lut 14:01
PrzyszlyMakler: A Jerzy, zobacz ten link. Mili i PW wychodziło jak w książce.
21 lut 14:02
Jerzy:
Mój drugi sposób, to właśnie taki , jak PW
| | | | | |
1) jedynka na początku: 1* | * | = 2772 |
| | | |
| | | | | |
2) dwójka na poczatku: 1* | * | = 462 |
| | | |
2772 + 462 = 3234
21 lut 14:09
PrzyszlyMakler: Ok, ufam Ci. Też tak uważam i nie wiedziałem jak im wychodzi to 2772. Cieszę się, że tak
wyszło.
21 lut 14:14