dwunastocyfrowe liczby naturalne
vdmath: Oblicz, ile jest takich dwunastocyfrowych liczb naturalnych, których suma kwadratów wszystkich
cyfr jest równa 10.
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
30 mar 20:51
Mila:
Musisz rozważyć przypadki:
1) 10 jedynek i dwa zera
| | | | 11*10 | |
1||1100...1 to będzie | = |
| =55 liczb |
| | | 2 | |
2) 1 i 3 oraz 10 zer
| | | |
1||30...0 to będzie | =11 liczb |
| | |
3||10...0 11 liczb
3) 2
2+2
2+1
2+1
2=4+4+1+1=10
2 jedynki, 2 dwójki i 8 zer
| | | | | |
1||1220...0 to będzie | * | =11*45 liczb |
| | | |
2||2110...0 11*45 liczb
Sumuj i sprawdzaj w odpowiedzi, czy czegoś nie pominęłam.
30 mar 23:52
vdmath: Przepraszam ze dopiero teraz odpowiadam:
10 "jedynek" − 55
"jedynka" i "trójka" − 22
2 "jedynki" i 2 "dwójki" − 990
6 "jedynek" i "dwójka" − 2772
razem: 3839
niestety nie potrafię otrzymać takich wyników, zgadza mi się tylko przypadek pierwszy
31 mar 11:13
vdmath: rozgryzłam zadanko do końca, dziękuję Mila za rozwiązanie, 4 kombinację dopisałam sama
31 mar 12:46
Mila:
Jedna dwójka i 6 jedynek to mi wychodzi więcej możliwości.
1||2111110...0
2||1111110...0
Czy masz odpowiedź do zadania?
31 mar 16:23
vdmath: przypadki:
1) 10 "jedynek" i 2 "zera"
2) "jedynka", "trójka" i " 10 "zer"
3) 2 "jedynki", 2 "dwójki" i 8 "zer"
4) 6 "jedynek", "dwójka" i 5 "zer"
w sumie: 55+22+990+2772=3839
31 mar 18:52
vdmath: w ostatnim przypadku mam do wykorzystania 7 cyfr (jedynki + dwójka) i 5 zer, więc wymyśliłam,
że pierwsze miejsce może być zajęte 1 lub 2, a reszta (11) będzie zajęta pozostałymi 6, czyli
1||211111....
2||111111...
czyli w rezultacie pomijając to pierwsze miejsce, które jest pewniakiem, na pozostałych 11
| | | |
miejscach mogę ustawić moje 6 liczb... stąd | , ale czy dobrze ja to rozumiem, to nie |
| | |
wiem, bo ten dział matematyki, to czarna magia...
31 mar 18:56
PW: Uwaga do ostatniego wpisu (wcześniejszych n ie sprawdzałem):
| | | |
Liczb z dwójką na pierwszym miejscu jest | , ale liczb z jedynką na pierwszym miejscu |
| | |
jest
(należy wybrać 6 pozycji spośród 11 i na nich zamieniać miejscami dwójkę ze wszystkimi
jedynkami).
31 mar 19:09
Mila:
Licz tak jak pisze
PW, to zgadza sie z moimi obliczeniami.
1)
1||21111100000
| 11! | |
| permutacje z powtórzeniami |
| 5!*5! | |
2)
2||11111100000
| 11! | |
| permutacje z powtórzeniami |
| 6!*5! | |
31 mar 20:43