:)
Lovem:
Równanie x2+7x+c=0 ma 2 różne od zera pierwiastki x1 i x2. oblicz c, jezeli wiadomo, że :
(10x1−x2)*(10x2−x1)=5
obliczyłam że c należy do przedziału (−∞;0) suma (0;1214
Potem poprzez przekształcanie równania wszyszło mi, że (10−x1*x2)2=5x1*x2
Następnie ze wzoru Viete'a wyszło mi : (10−c)2=5c
cma wyjść 5 a mi po rozwiązaniu tego równania wynik wychodzi mi z pierwiastkami, ktoś mógłby mi
powiedzieć czy coś jest źle
20 lut 20:11
3Silnia&6: z tego warunku (10x1−x2)*(10x2−x1)=5 nie wyjdzie 5, dobrze przepisales ?
20 lut 20:21
Lovem: (10x1−x2)*(10x2−x1)=5
20 lut 20:29
Lovem: tak powinno być
20 lut 20:29
Lovem: i w obu nawiasach nie ma −10 tylko 10
20 lut 20:30
20 lut 20:33
3Silnia&6: to chyba twoje
20 lut 20:33
Lovem: tak
20 lut 20:34