Proszę o pomoc
xyxyxy: Równanie x2+7x+c=0 ma 2 różne od zera pierwiastki x1 i x2. oblicz c, jezeli wiadomo, że :
(10x1−x2)*(10x2−x1)=5
obliczyłam że c należy do przedziału (−∞;0) suma (0;1214
Potem poprzez przekształcanie równania wszyszło mi, że (10−x1*x2)2=5x1*x2
Następnie ze wzoru Viete'a wyszło mi : (10−c)2=5c
cma wyjść 5 a mi po rozwiązaniu tego równania wynik wychodzi mi z pierwiastkami, ktoś mógłby mi
powiedzieć czy coś jest źle
20 lut 19:45
3Silnia&6:
dobrze masz (10 − c)2 = 5c ⇔ c2 − 20c + 100 = 5c ⇔ c2 − 25c + 100 = 0 ⇔ c = 5 v c = ...
20 lut 20:32
Lovem: jak Ci wyszło to 5?
20 lut 20:35
3Silnia&6: delta te sprawy
20 lut 20:37
Lovem: żle obliczzyłam pierwiastek z delty

dzięki
20 lut 20:39