proszę o pomoc :)
xyxyxyxy: Liczba xo jest największym rozwiązaniem równania cos2x−cos(2x+pi2)=1 należącym do
przedziału (0;2pi). Zakoduj cyfrę jednośii dwie cyfry po przecinku rozwinięcia dzsiesietnego
liczby xopi.
20 lut 14:49
Jerzy:
Wskazówka: −cos(2x + π/2) = sin2x
20 lut 14:52
xyxyxyxy: I co dalej?
Kompletnie nie ogarniam trygonometrii rozszerzonej
20 lut 14:55
Jerzy:
sin2x + cos2x = √2sin(2x + π/4)
20 lut 14:57
xyxyxyxy: Skąd się to wzięło?
20 lut 14:59
20 lut 15:00
xyxyxyxy: Czyli x0 w pi4?
20 lut 15:06
Jerzy:
| | √2 | |
sin(2x + π/4) = |
| ⇔ 2x + π/4 = π/4 lub 2x + π/4 = π − π/4 |
| | 2 | |
20 lut 15:08
xyxyxyxy: Dziękuje za pomoc!
20 lut 15:21