czworokąt wypukly
5-latek:

Mamy dowolny czworokat wypukly o bokach a b c d
e i f to przekatne
M i N to srodki przekatnych
m − odcinek lączacy srodki przekatnych
δ− to kąt miedzy przekatnymi
Teraz mamy tak
a
2+b
2+c
2+d
2= e
2+f
2+4m
2
Jak do tego dojsc ?
I potem mi chodzi o wyliczenie dlugosci m (wzor moze na to jakis jest
Mysle ze warto sobie wyprowadzic
20 lut 00:22
Metis: 131414
Tożsamość czworokąta
20 lut 00:29
5-latek: dziekuje
Metis 
Zaraz to sobie wydrukuje (juz pozniej sie zapoznam ztym
20 lut 00:33
Adamm: x=|OC|, y=|OD|
a2=(f−x)2+(e−y)2−2(e−y)(f−x)cosδ
b2=x2+(e−y)2+2(e−y)xcosδ
c2=x2+y2−2xycosδ
d2=(f−x)2+y2+2y(f−x)cosδ
a2+b2+c2+d2=2x2+2(f−x)2+2(e−y)2+2y2−2e*fcosδ
a2+b2+c2+d2=4x2+2f2−4fx+2e2−4ey+4y2−2efcosδ
a2+b2+c2+d2=f2+e2+(f−2x)2+(e−2y)2−2efcosδ
do tego doszedłem
nie wiem co teraz, może trzeba wymyślić coś innego
20 lut 00:37
Metis:
20 lut 00:39
5-latek: Dobrze
Adamm
Juz jutro Teraz dobranoc wszystkim
20 lut 00:40