Artur z miasta Neptuna:

z' −−− o ile została wydłużona część przekątnej (ponad połowę długości całej przekątnej) e
w' −−− analogicznie dla przekątnej f
| | e | | f | |
dla uproszczenia zapisu − z = |
| ; w = |
| |
| | 2 | | 2 | |
zakładam, że:
środki przekątnych są w zaznaczonych kropkami miejscach
z tw. cosinusów 'jedziesz':
a
2 = (z+z')
2 + (w−w')
2 − 2((z+z')(w−w'))cos α
b
2 = (z−z')
2 + (w−w')
2 − 2((z−z')(w−w'))cos (180−α)
c
2 = (z−z')
2 + (w+w')
2 − 2((z−z')(w+w'))cos α
d
2 = (z+z')
2 + (w+w')
2 − 2((z+z')(w+w'))cos (180−α)
________________________________________+
L =a
2+b
2+c
2+d
2
P = 2((z+z')
2 + (z−z')
2 + (w+w')
2 + (w−w')
2) − 2cosα((z+z')(w−w') − (z−z')(w−w') +
(z−z')(w+w') − (z+z')(w+w')) =
= 2(2z
2 + 2z'
2 + 2w
2 + 2w'
2) − 2cosα[(w−w')(2z') − (w+w')(2z')] =
= (4z
2 + 4w
2) + 4z'
2 + 4w'
2 − 2cosα[2z'*(−2w')] = (4z
2 + 4w
2) + 4(z'
2 + w'
2 +
2z'w'cosα) =
= (4z
2 + 4w
2) + 4(z'
2 + w'
2 − 2z'w'cos(180−α)) = // tw. cosinusów w drugą stronę // =
| | e | | f | |
= 4z2 + 4w2 + 4x2 = 4* ( |
| )2 + 4* ( |
| )2 + 4x2 = e2 + f2 + 4x2 |
| | 2 | | 2 | |
c.n.d.