wzory vieta
Scoiatel: Pomoże ktoś zamienić x12−x22=x14−x24 na wzory vieta?
19 lut 16:08
19 lut 16:14
Scoiatel: x12−x22−(x14−x24)=0
1(x12−x22)−(x12−x22)(x1+x22)=0
(x12−x22)(x12+x22+1)=0
(x12−x22)((x1+x2)2−2x1x2+1)=0
nie wiem co z tym po lewej stronie
19 lut 16:24
Zdzisław: podnieś obie strony do kwadratu
19 lut 16:29
relaa:
x12 − x22 = (x1 − x2)(x1 + x2)
19 lut 16:29
Zdzisław: (x12 − x22)2 = x14 − 2x12x22 + x24 = (x12 + x22)2 −
4x12x22
19 lut 16:30
Scoiatel: chodzi mi o to żeby powstały wzory viet'a wiemy, że (x12−x22)=(x1−x2)(x1+x2) ale co z
tym x1−x2?
19 lut 16:31
Scoiatel: aa ok
19 lut 16:31
relaa:
Tak to jest jak nie podaje się treści zadania tylko jakiś urywek.
19 lut 16:34
Adamm: on chce żeby mu wzory Viete'a powstały
19 lut 16:35
relaa:
Jeżeli mają być dwa różne rozwiązania to x1 ≠ x2, dlatego można podzielić obustronnie
przez x1 − x2.
19 lut 16:38
Zdzisław: Mój "urywek" dotyczy tego nawiasu o którym kolega Scoiatel mówił wcześniej
19 lut 16:41
Scoiatel: nie mogę tego zrobić pomożecie w sensie w obliczeń
Dany jest trójmian f(x)=(2m+9)x2+2(2m+3)x−2m+1.Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla
których trójmian f ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1,x2 spełniające warunek
x12−x22=x14−x24
napisałem warunki a=/=0 Δ>0 i ten warunek x12−x22=x14−x24 , ale nie wychodzą mi
rachunki dobre
19 lut 17:42
Scoiatel: pomozcie
19 lut 18:19