przekształcanie wzorów
mte: kto jest w stanie rozpisać x14 + x24 abym mógł podstawić pod wzory vitae . ale tak krok po
kroku jeśli można prosić
11 maj 09:22
MQ: Jeśli x1 i x2 są pierwiastkami równania kwadratowego, to np. tak:
x14+x24=((x1+x2)2−2x1x2)2−2(x1x2)2
11 maj 09:34
Henio: (x1+x2)2=x12+x22+2x1x2
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
(x12+x22)2=x14+x24+2x12x22
x14+x24=(x12+x22)2−2x12x22
Myślę że się nie pomyliłem bo to na szykbo
11 maj 10:18
Henio: (x1+x2)2=x12+x22+2x1x2
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
(x12+x22)2=x14+x24+2x12x22
x14+x24=(x12+x22)2−2x12x22
Myślę że się nie pomyliłem bo to na szykbo
11 maj 10:18
mte: dzięki panowie. problem z tym miałem na maturze. Trzymajcie kciuki abym dostał się na mechanikę
i budowę maszyn
12 maj 00:07
Daniel: jaki wydział i gdzie ?
12 maj 00:19
mte: Polibuda Łódź. Wydział mechaniczny wydział
12 maj 15:12
Obywatel:
Już zaciskamy za ciebie kciuki takiś dzielny jebaka!
A merytoryczna strona zagadnienia:
x14 + x24 = (x1+x2)4 + 2(x1x2)2 − 4x1x2(x1+x2)2
Kitajew możesz sprawdzić ,czy się nie pomyliłem.A ty Heniu poprostu nie rozwiązałeś
zadania[chociaż to faktycznie tyle się równa−[(x12+x22)−?]
12 maj 16:00
HevCiula: Obywatel, jak do tego doszedłeś? moglbys po kolei?
27 gru 18:50
Mania: pomóżcie z tym zadaniem



proszę ! jak do tego wzoru dojść ?
11 kwi 19:36
Eta:
a
4+b
4= (a
2+b
2)
2−2a
2b
2= [(a+b)
2−2ab]
2−2a
2b
2=
= (a+b)
4−4ab(a+b)
2+4a
2b
2−2a
2b
2= (a+b)
4−4ab(a+b)
2+2a
2b
2=
= (a+b)
4−4ab(a+b)
2+2(ab)
2
wpisz zamiast : a= x
1 i b= x
2 ( pisałam tak dla wygody
11 kwi 19:48
Mania: dziękuję Eta !

Jesteś wielka !
11 kwi 19:53
a: α
12 lis 12:52
Sebastian: Po co upraszczać z tej formy (2 ruch)
[(a+b)2−2ab]2−2a2b2
Do formy (ostatni ruch)
(a+b)4−4ab(a+b)2+2(ab)2
Jak już na początku są wszędzie wzory vieta, a końcówka w cale nie jest lepsza?
26 kwi 11:45