Trójkąt równoboczny w geometrii analitycznej.
Smerf: W trójkąt równoboczny o wierzchołku C(3, −5) wpisano okrąg o środku S(−1, −3). Wyznacz
współrzędne wierzchołków A oraz B.Wyliczyłem A(−3−√3;−2−2√3) B(−3+√3;−2+2√3) Mógłby
ktoś sprawdzić?
18 lut 21:43
Mila:
CS
→=[−4,2]
S=(−1,−3)→T{[−2,1]⇒D=(−1−2,−3+1)=(−3,−2)
Prosta SC:
C(3, −5)
−3=−a+b
−5=3a+b
−−−−−−−−− odejmuję stronami
Prosta AB:
y=2x+b i D∊prostej, −2=−6+b, b=4
y=2x+4
3) Punkty A i B − punkty przecięcia prostej AB i okręgu o środku S i R=
√42+22=
√20
(x+1)
2+(y+3)
2=20
(x+1)
2+(2x+4+3)
2=20
x=−3−
√3 lub x=−3+
√3
y=−2−2
√3 lub y=−2+2
√3
A=(−3−
√3 ,−2−2
√3) , B=(−3+
√3 ,−2+2
√3)
18 lut 22:16
Smerf: ostatni krok liczyłem trochę inaczej, ale wyniki się zgadzają więc nie jest źle. Dzięki po raz
drugi dzisiaj
18 lut 22:20
Mila:
Pewnie liczyłeś długość boku Δ.
18 lut 22:22
Mila:
Miło pomagać komuś, kto tym się interesuje. Są osoby , które wrzucają zadania na forum ,
za 2 lub 3 dni zadają pytanie : a dlaczego tak?.
18 lut 22:24
Smerf: Tak obliczyłem długość boku

W poniedziałek sprawdzian z planimetrii i geometrii analitycznej
i się przygotowuję
18 lut 22:28
Mila:
Powodzenia. Widzę, że dobry poziom wiedzy prezentujesz.
18 lut 22:30
18 lut 22:33
Smerf: Staram się sam rozwiązywać zadania i jak mam odpowiedzi wynik się zgadza to super, ale czasami
tak mnie zamula że nie mogę czegoś dopatrzeć albo źle odejmę i zadanie nie wychodzi i dopiero
wtedy sprawdzam na Internecie a nie jak niektórzy co nie chce im się rozwiązywać i szukają
gotowca
18 lut 22:36
Mila:
Tak trzymać!
18 lut 22:38
Mila:
Z jakiego zbioru korzystasz?
18 lut 22:41
Smerf: Zostało mi ostatnie. Miałabyś jakąś wskazówkę? Wyliczyłem długość AD i nie wiem jak wykorzystać
to do wyliczenie promienia którego mi tylko brakuje a zadanie jest takie:Z punktu P(−1,0)
poprowadzono sieczną i styczną do okręgu o środku w punkcie S(1,√6) sieczna jest odległa od
środka okręgu o 1 i przecina go w punktach B oraz D. Punkt A jest punktem wspólnym okręgu i
stycznej. Wiedząc że odcinek AB jest średnicą okręgu wyznacz równanie okręgu.
18 lut 22:43
Smerf: Na lekcjach ze zbioru Pazdry a te zadanie przygotował nam specjalnie nauczyciel
18 lut 22:48
Mila:
Zaraz, tylko zrobię rysunek.
18 lut 23:46
Mila:

P=(−1,0)
S=(1,
√6)
|PS|=
√22+√62=
√10
Z punktu P można poprowadzić dwie styczne do okręgu i sieczne
m− jedna z siecznych odległa o 1 od pktu S
m: y=ax+b , 0=−a+b, b=a
m: y=ax+a, ax−y+a=0
| | |a*1−√6+a| | |
d(S,m)= |
| =1 |
| | √a2+1 | |
stąd
| | 2√6−3 | | 2√6+3 | |
a= |
| lub a= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√6−3 | | 2√6−3 | | 2√6+3 | | 2√6+3 | |
m: y= |
| *x+ |
| lub y= |
| *x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Q − środek cięciwy
|DB|=2x
D∊Okręgu ⇒r
2=x
2+1
2, r
2=x
2+1
|PS|
2=1
2+|PQ|
2⇔10=1+|PQ|
2
|PQ|=3
A − punkt styczności stycznej s i okręgu.
Z tw. o odcinkach stycznej i siecznej:
|PA|
2=|PD|*(|PD|+2x)
|PA|
2=(3−x)*(3+x)
|PA|
2=9−x
2
D∊okręgu, AB jest średnicą
AD||QS
|AD|=2
WΔADP:
|AP|
2=2
2+|PD|
2
Dalej poradzisz sobie.
Do jutra.
DObranoc
19 lut 00:08
Smerf: Nie musiałaś rozpisywać całego zadania.

Myślałem nad tymi warunkami z tw. Pitagorasa i tw. o
stycznej i siecznej, ale miałem za dużo niewiadomych bo nie dostrzegłem, że obliczyć odcinek
PQ

Dzięki wielkie
19 lut 09:11