...
brzoza: wyznacz równanie osi symetrii odcinka AB gdy A(−2;−10),B(4;8)
18 lut 17:52
5-latek:

1. Wyznaczyc wspolrzedne srodka odcinka AB
2. napisac rownanie prostej AB
3 napisac rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez srodek odcinka AB
Drugie rownanie osi symetrii tego odcinka to rownanie prostej AB
18 lut 18:10
brzoza: a jak napisac rownanie prostej prostopadlej?
18 lut 18:11
5-latek: wspolczynnik kierunkowy prostej AB=a to wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej jest
rowny a1
Masz zaleznosc a*a1=−1 wyznacz a1 i napisz rownanie prostej o wspolczynniku kierunkowym
a1 i przechodzacej przez srodek odcinka AB
18 lut 18:15
brzoza: | | 1 | |
jezeli rownanie prostej AB to y=3x − 4 to bedzie y=− |
| x − 4? |
| | 3 | |
18 lut 18:20
5-latek: Jesli rownanie prostej AB to y=3x−4(nie liczylem to oznacza ze wspolczynnik kierunkowy
prostej prostopadlej do prostej AB wynoi
Teraz wyznacz srodek odcinka AB
18 lut 18:24
brzoza: a co z tym −4?
18 lut 18:28
5-latek: | | 1 | |
Zauwaz ze jesli napiszsesz y=− |
| x−4 to wykres bedzie przechodzilil przez punkt (0,−4) |
| | 3 | |
a ten punkt nie jest napewno srodkiem odcinka AB
18 lut 18:29
brzoza: no faktyczni nie jest...
18 lut 18:30
18 lut 18:31
brzoza: no (1,−1) wychodzi
18 lut 18:34
5-latek: Wstawiamy wspolrzedne punktu do rownania prostej
uwaga . jesli punkt nalezy do prostej a w tym wypadku nalezy bo prosta ma przez niego
przechodzic to znaczy ze spelnia jej rownanie
czyli y=−1 x=1
| | 1 | |
−1= − |
| *1+b wylicz b i napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej AB |
| | 3 | |
18 lut 18:43
brzoza: jesteś gość, dzięki
18 lut 18:50
Eta:
S(1,−1)
| | yB−yA | |
aAB= |
| = .... = 3 |
| | xB−xA | |
Oś symetrii odcinka AB to prosta o równaniu:
y= .........
18 lut 19:37
5-latek: Dobry wieczor

Pozdrawiam
Ale i tak bedzie liczyl b
Rownanie prostej przechodzacej przez punkt o wsporzednych(x
s,y
s) jest takie
y−y
s= a(x−x
s) to
y= a(x−x
s)+y
s
================
18 lut 19:50