Trojkat i kąty
5-latek:
Wykazac ze jesli w trojkacie boki abc spelniaja warunek a
2= b
2+bc to w tym trojkacie kąt A
jest dwa razy wiekszy od kątaB
Wskazowka . Skorzystac z tw. sinusow i z rownosci a
2= b
2+bc i dojsc do postaci
sin
2α= sin
2β+sinβ*sinγ
No to z tw sinusow mamy
Nie wiem jak dojsc z tego do tej postaci
Mysle ze dalej sobie juz poradze
17 lut 21:09
Adamm: | sinα*b | | sinγ*b | |
a= |
| , c= |
| |
| sinβ | | sinβ | |
| sinα*b | | sinγ*b | |
( |
| )2=b2+b*( |
| ) |
| sinβ | | sinβ | |
sin
2α=sin
2β+sinγ*sinβ
17 lut 21:15
5-latek: Dziekuje Ci
Juz dalej zrobie to zadanie
17 lut 21:18
Mila:
b=2R*sinβ
c=2R*sinγ po podstawieniu:
(2Rrsinα)
2=(2Rsinβ)
2+2R sinβ*2R sinγ
17 lut 21:20
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Czytalem dzisiaj ze macie alarm smogowy 2 stopnia .
Ciezko tam macie ?
17 lut 21:23
Metis: Szkoda zdrowia
17 lut 21:26
5-latek: Czesc
Metis
Juz masz po sesji?
Jack pisal ze ma jeden poprawkowy
17 lut 21:27
Mila:
Byłam na krótkim spacerze, jakoś nie mam widocznych dolegliwości , nie odczuwałam dyskomfortu
przy oddychaniu co nie znaczy, że smog nie szkodzi.
17 lut 21:47
Omikron: Polecam maskę przeciwsmogową
17 lut 21:59
Metis: Cześć
Krzyśku
Jestem już 2 tydzień po sesji i mam wolne do marca.
Wszystko zaliczone lepiej lub gorzej, ale ważne, że brak deficytu pkt. i walczę dalej
Plan ułożony na kolejny semestr, oby tak dalej.
17 lut 22:02
Mila:
Gratulacje, dużo macie wolnego.
Odpoczywaj, ale trochę popracuj, aby w drugim semestrze było lżej.
17 lut 23:16
Metis: Dziękuję pięknie
Milu
Niektórzy nie mają tej przyjemności, do dzisiaj trwa sesja.
Teraz − w II sem będę musiał włożyć więcej pracy
Czeka na mnie rachunek prawdopodobieństwa, matematyka , analiza matematyczna 2.3 dodatkowo
fizyka
Czas upływa niesamowicie szybko.
17 lut 23:20
17 lut 23:52
Metis:
18 lut 00:02