matematykaszkolna.pl
Trojkat i kąty 5-latek: rysunekWykazac ze jesli w trojkacie boki abc spelniaja warunek a2= b2+bc to w tym trojkacie kąt A jest dwa razy wiekszy od kątaB Wskazowka . Skorzystac z tw. sinusow i z rownosci a2= b2+bc i dojsc do postaci sin2α= sin2β+sinβ*sinγ No to z tw sinusow mamy
a b c 

=

=

sinα sinβ sinγ 
Nie wiem jak dojsc z tego do tej postaci Mysle ze dalej sobie juz poradze
17 lut 21:09
Adamm:
 sinα*b sinγ*b 
a=

, c=

sinβ sinβ 
 sinα*b sinγ*b 
(

)2=b2+b*(

)
 sinβ sinβ 
sin2α=sin2β+sinγ*sinβ
17 lut 21:15
5-latek: Dziekuje Ci Juz dalej zrobie to zadanie
17 lut 21:18
Mila:
a 

=2R⇔a=2R*sinα
sinα 
b=2R*sinβ c=2R*sinγ po podstawieniu: (2Rrsinα)2=(2Rsinβ)2+2R sinβ*2R sinγ
17 lut 21:20
5-latek: Dobry wieczor Miluemotka Czytalem dzisiaj ze macie alarm smogowy 2 stopnia . Ciezko tam macie ?
17 lut 21:23
Metis: Szkoda zdrowiaemotka
17 lut 21:26
5-latek: Czesc Metis emotka Juz masz po sesji? Jack pisal ze ma jeden poprawkowy
17 lut 21:27
Mila: Byłam na krótkim spacerze, jakoś nie mam widocznych dolegliwości , nie odczuwałam dyskomfortu przy oddychaniu co nie znaczy, że smog nie szkodzi.
17 lut 21:47
Omikron: Polecam maskę przeciwsmogową emotka
17 lut 21:59
Metis: Cześć Krzyśku emotka Jestem już 2 tydzień po sesji i mam wolne do marca. Wszystko zaliczone lepiej lub gorzej, ale ważne, że brak deficytu pkt. i walczę dalej emotka Plan ułożony na kolejny semestr, oby tak dalej.
17 lut 22:02
Mila: Gratulacje, dużo macie wolnego. Odpoczywaj, ale trochę popracuj, aby w drugim semestrze było lżej. emotka
17 lut 23:16
Metis: Dziękuję pięknie Milu emotka emotka Niektórzy nie mają tej przyjemności, do dzisiaj trwa sesja. Teraz − w II sem będę musiał włożyć więcej pracy emotka Czeka na mnie rachunek prawdopodobieństwa, matematyka , analiza matematyczna 2.3 dodatkowo fizyka emotka Czas upływa niesamowicie szybko.
17 lut 23:20
Mila: To czytaj rachunek prawdopodobieństwa, na pewno poznasz nowe rzeczy, mam nadzieję , że wpiszesz tu różne mądrości. Polecam, abyś spojrzał na zadanko z wpisu: https://matematykaszkolna.pl/forum/346222.html
17 lut 23:52
Metis: emotka
18 lut 00:02