czynniki
czynniki: Ile jest roznych mozliwosci zapisania liczby 360 w postaci 3 czynnikow?
16 lut 13:28
Jerzy:
Wskazówka: Rozłóż tą liczbę na czynniki pierwsze.
16 lut 13:30
czynniki: 360=23*32*51.
16 lut 13:49
czynniki: No jest rozlozona i co dalej?
16 lut 14:09
Jerzy:
Wysłałem post, ale nie doszedł...mamy dzielniki: 2,3,4,5,8,9 ... i terz kombinuj:
np. (9*8*5) (9*4*10) ... itd.
16 lut 14:15
czynniki: No a jak bede miec liczbe 259831093278540 to tez bede tak rozpisywac?
16 lut 14:18
czynniki: Jakim sposobem da sie to policzyc?
16 lut 17:30
czynniki: Istnieje jakis sposob?
16 lut 21:46
Mila:
Mam sposób, ale podaj odpowiedź, bo nie wiem, czy czegoś nie zgubiłam.
16 lut 23:23
czynniki: Odp. 180.
17 lut 13:34
Sztok: O ile sie nie myle rozpisujesz czynniki dzielace i bawisz sie kombinatorka (tak tym najgorszym
dzialem szkoly sredniej

)
17 lut 13:39
czynniki: Poczekamy jak wyszlo Mili.
17 lut 15:39
17 lut 18:18
czynniki: Rozwiazanie ma zawierac rowniez iloczyny typu 1*2*180 i rowniez uwzgledniac powtarzanie
dzielnikow, czyli np. 2*2*90
17 lut 18:20
czynniki:
Tymi czynnikami beda dzielniki liczby 360.
Przykladowe rozpisania: 1*1*180, 1*2*180, 4*3*30 itd.
17 lut 18:24
czynniki: Znalazlem rozwiazanie, ale dla innej liczby. Tam byly 4 rozne czynnki pierwsze.
Szukano liczby rozwiazan ukladu rownan w liczbach calkowitych niujemnych.
a+b+c=x
d+e+f=y
g+h+i=z
j+k+l=w
gdzie,x,y,z,w to wykladniki poteg odpowiednich czynnikow pierwszych.
Mozliwosc rozwiazania jednego takiego rownania to kimbinacja z powtorzeniami, gzie n=3 (bo mamy
a,b,c), k=x.
| | | | | | | |
Ze wzoru na te kombinacje | = | = | . I tak z pozostalymi. Potem |
| | | | |
mozliwosci rozwiazan kazdego z tych rownan mnozono. I to byla ostateczna odpowiedz.
17 lut 18:34
Krzysiek: abc=360
Skoro 360=2
3*3
2*5
1, to każda z liczb a,b,c musi być postaci 2
n3
k5
l
1) Policzmy na ile sposobów możemy wybrać potęgę 2
2) Policzmy na ile sposobów możemy wybrać potęgę 3
3) Policzmy na ile sposobów możemy wybrać potęgę 5
Jeśli A, B, C są wykładnikami potęgi 2 w odpowiednio a, b, c, to A+B+C=3, liczba sposobów na
| | | |
jakie możemy to zrobić to | |
| | |
| | | |
To samo z wykładnikami potęgi 3, | |
| | |
| | | |
To samo z wykładnikami potęgi 5, | |
| | |
17 lut 18:38
Mila:

dla
Krzyśka.
17 lut 19:00
czynniki:
Dziekuje za pomoc

Czyli kombinacje z powtorzeniami? A dlaczego pozniej to wszystko pomnozono?
17 lut 19:27
Mila:
| | | |
Czynnik a można ustalić na | sposobów, |
| | |
| | | |
czynnik b można ustalić na | sposobów, |
| | |
| | | |
czynnik c można ustalić na | sposobów. |
| | |
17 lut 19:32
Mila:
Podaj mi linka do rozw. które znalazłeś wcześniej 18:34
17 lut 19:38
17 lut 20:34
czynniki: Mnozymy, bo te wybory sa niezalezne tak?
17 lut 20:36
Mila:
Właśnie zastanawiam się. Masz to zadanie z poziomu LO czy studiów?
Myślałam nad zastosowaniem innej teorii.
17 lut 21:06
czynniki: Miedzy LO a studia.
17 lut 21:23
Mila:
To na razie zostaw, ale będziemy myśleli. Zapisz sobie gdzieś adres tego wpisu.
Też mnie ciekawi wyjaśnienie do końca.
Zastanawiam się czy otrzymamy tą metodą iloczyn równy 360.
A liczyłeś na piechotę?
Było wcześniej podobne zadanie − nie rozwiązane, ale nie mogę znaleźć.
17 lut 21:36
czynniki: Moze trzeba sprobowac dla mniejszej liczby, zeby bylo latwiej rozpisac?
17 lut 21:45
Mila:
No dobrze, próbujemy :
72=23*32
17 lut 21:48
Mila:
a*b=72
17 lut 21:49
czynniki: Myslalem jeszcze o mniejszej liczbie np. 14=2
1*7
1.
1) 1*1*14
2) 1*14*1
3) 14*1*1
4) 1*2*7
5) 1*7*2
6) 2*7*1
7) 2*1*7
8) 7*1*2
9) 7*2*1
albo krocej ciag (1,1,14) moge uporzadkowac na 3 rozne sposoby a ciag (1,2,7) na 3!=6 roznych
sposobow.
Zatem jest ich 9, czyli tak jak wyszlo w obliczeniu wzorem.
17 lut 22:06
Mila:
Tak, moje też się zgadzają.
Wracam do przykładu 360=a*b*c
360=23*32*51
x1+x2+x3=3 niech rozw. będzie trójka liczb (1,2,0)
y1+y2+y3=2 niech rozw. będzie trójka liczb (0,0,2)
z1+z2+z3=1 niech rozw. będzie trójka liczb (0,1,0)
wtedy :
a=2x1*3y1*5z1=21*30*50=2
b=2x2*3y2*5z2=22*30*51=4*5=20
c=2x3*3y3*5z3=20*32*50=9
a*b*c=2*20*9=360
Zatem wszystko się zgadza.
17 lut 23:03
czynniki:
Mam jeszcze takie pytanie do 19:32.
| | | |
1) Czy tam nie powinno byc, ze wykladniki liczby 2 w a*b*c mozemy ustalic na | sposobow, |
| | |
a nie czynnik a ustalamy? Analogicznie do pozostalych?
2) Wybory tych wykladnikow dla poszczegolnych czynnikow pierwszych w a*b*c wybieramy
niezaleznie tak? Dlatego pozniej mnozymy tak?
19 lut 16:02
Mila:
Tak.
19 lut 16:36