Wielomiany 4 stopień
Bocian: Witam ! Potrzebuję pomocy z zadaniem z wielomianów

Rozwiąż równanie:
2x
4+8x
3+7x
2−4x−4=0
15 lut 21:19
żaba:
W(−2)=0
(x+2)2(2x2−1)=0
15 lut 21:27
Bocian: Jak do tego dojść ?

nie ogarniam
15 lut 21:44
piotr: sprawdzasz dzielniki ilorazu wyrazu wolnego czyli − 4 i współczynnika przy najwyższej potędze:
−4/2 = −2
dzielniki −2 to −2, −1, 1, 2
−2 spełnia
potem dzielisz wielomian przez dwumian x+2
15 lut 21:51
piotr: (2 x4 + 8 x3 + 7 x2 − 4 x − 4) : ( x + 2) = −2 − x + 4 x2 + 2 x3
15 lut 21:55
piotr: (−2 − x + 4 x2 + 2 x3) : (x + 2) = −1 + 2 x2
15 lut 21:56
15 lut 21:59
Bocian: Faktycznie bo jak mam 4 stopnia to mogę podzielić dwa razy aby obniżyć ten stopień nie ? dobrze
rozumiem ?
15 lut 22:03