trygonometria
rownanie: Jak rozwiazac rownanie 2sin2x −21−sin2x=1 ?
15 lut 16:48
Adamm: t=2
sin2x
t
2−t−2=0
t=−1 lub t=2
2
sin2x=2
sin
2x=1
sinx=1 lub sinx=−1
15 lut 16:52
rownanie:
A t>0, bo funkcja wykladnicza 2x przyjmuje wartosci dodatnie i pozniej korzystajac z tego, ze
t>0 mozemy pomnozyc przez t tak?
15 lut 17:06
rownanie: tak?
15 lut 17:24
rownanie: ?
15 lut 18:18
rownanie: I to juz koniec?
15 lut 18:55
rownanie: Nadal nie wiem czy moge podzielic przez t?
15 lut 20:30
Pytający:
sin2x∊<0,1>
t=2sin2x∊<1,2> (bo 2x jest funkcją rosnącą i 20=1, 21=2)
15 lut 20:38
rownanie: Czyli x ile jest rowne?
16 lut 00:07
16 lut 00:18
rownanie: | | π | |
A nie powinno byc x= |
| +kπ, k∊C? |
| | 2 | |
16 lut 00:21
Adamm: to to samo
16 lut 00:23
rownanie: Jak?
16 lut 00:27
Adamm: narysuj sobie na osi OX
tak będzie ci najłatwiej zrozumieć
16 lut 00:31