funkcja
Adam: Czy funkcja f(X) = x−x2 jest odwracalna uzasadnij odp. Jakim wzorem określona jest funkcja fof
?
15 lut 09:56
'Leszek: Funkcja odwrotna istnieje tylko dla funkcji roznowartosciowej ,natomiast
podana funkcja f(x) = x − x2 dla x ε R nie jest roznowartosciowa !
15 lut 10:00
Jerzy:
Nie jest , bo nie jest bijekcją.
Mozna ją "odwrócić" , ale tylko w przedziałach, np: dla x ∊ [0,+∞)
15 lut 10:01
Jerzy:
Różnowartościowość nie jest warunkiem wystarczajacym dla odwracalności funkcji.
15 lut 10:03
Adam: A jak wzór wygląd a?
15 lut 10:05
Jerzy:
Jaki wzór ?
15 lut 10:07
Adam: f o f
15 lut 10:09
Adam: czyli to x−x2 o x−x2
15 lut 10:11
Jerzy:
f o f = (x − x2) − (x − x2)2
15 lut 10:21
Adam: Jak dalej to rozwiązac
15 lut 10:26
Jerzy:
Podnieś do kwadratu i zredukuj.
15 lut 10:28
Adam: (x−x2)−(x−x2)2=−x2 − x4 ?
15 lut 10:40
Jerzy:
Masz problemy ze wzorami skróconego mnożenia ?
15 lut 10:42
Adam: Jak to zapisać
15 lut 10:49
15 lut 10:50