całka
katmandu: ∫(x2−1)cosxdx
Przkład z kolosa, jak go zrobić.
14 lut 14:16
Jerzy:
Proponuję przez części.
14 lut 14:17
14 lut 14:19
Jerzy:
= (x2−1)sinx − 2∫x*sinxdx = ..... i znowu przez części.
14 lut 14:21
Adamm: ∫(x2−1)cosxdx = (x2−1)sinx−∫2xsinxdx = (x2−1)sinx+2xcosx−∫2cosxdx =
= (x2−1)sinx+2xcosx−2sinx+c = x2sinx+2xcosx−3sinx+c
14 lut 14:21
katmandu: a tam przed ∫2cosxdx nie powinien byc czasem +?
14 lut 14:41
Adamm: nie
14 lut 14:42
katmandu: bo z ∫2xsindx mam −2xcosx−∫2−cosxdx a to nie jest −2xcos+2∫cosxdx ?
14 lut 14:45