Trójkąty specyficzne
uczeń: trójkąty specyficzne, gimnazjum. Proszę kogoś o pomoc, bo nie rozumiem tych zadań

Z góry
dziękuję.
Oblicz bok w trójkącie specyficznym o kącie 45, 45 stopni ///\\\\ 60, 30 stopni
13 lut 18:42
Timor i pumba:

Te trojkaty to sa trojkaty prostokatne
jeden czyli 90,45,45 to polowa kwadratu o boku a
Drugi 30 60 90 to polowa trojkata rownobocznego
13 lut 18:50
uczeń: Dzięki ,a mógłbyś mi pokazać jak to się oblicza? Mam trójkąty specyficzne i nie umiem obliczyć
boków wiem ,że się dopisuje np. w trojkącie tym rownoramiennym po 45stopni i 90 stopni i mam
przy boku 90 stopni do boku 45 stopni 8 a w tym 45 do 45 stopni mam g i do g dopisuje sie
pierwiastek z 3 a do tego 8 =2 ale nie wiem jak obliczyc te boki możesz mi pomóc?
13 lut 19:01
uczeń:

I tak te dwa boki od kata prostego do tych katow (45stopni maja) wynosza 8 a ten bok od tych
katow 45 i 45 stopni wynosi g i jak to obliczyc

Pomóż prosze mam na zadanie to zrobic i
jutro kartkowka a za tydzien poprawa i nie umiem :CC. Dzięki
13 lut 19:11
Timor i pumba:

C masz obliczyc ? No to jesli tak to
c=
√82+82 z pitagorasa
c=
√64+64=
√128 =
√64*2=
√64*
√2= 8
√2
jesli nie to wrzuc rysunki
13 lut 19:11
uczeń: no nie wiem jak sie pisze na tym rysunku te liczby jak zrobiles to narysuje
13 lut 19:13
Timor i pumba:

W trojkacie prostokatnym jest
c
2= a
2+b
2
U nas b=a
wiec bedzie
c
2= a
2+a
2
c=
√a2+a2 podsatwiasz i liczysz (juz Ci policzylem
13 lut 19:15
13 lut 19:19
uczeń:

8=2 o to chodzi

Pomóż rozwiązać. Dzięki g=
√3
13 lut 19:25
Timor i pumba: Powaznie o to pytasz ?
c2= 22+22
c= √22+22
c= √4+4
c= √8 = 2√2 nie z √3
bo 8= 4*2 to √8= √4*2= √4*√2= 2√2 bp √4=2
13 lut 19:34
uczeń: Dzięki ale to nie chodzi o to. To są trójkąty specyficzne i inaczej ma być. A mnie nie było na
tej lekcji i nie rozumiem.
Pozdrawiam
13 lut 20:04
Mila:

To są trójkąty o katach: 90,45,45 oraz 90,60,30.
Nazywamy je często ekierkowymi.
1) Δ o katach: 90,45,45 to jest trójkąt prostokątny równoramienny− czyli poława kwadratu o
boku a.
Zatem c=a
√2
Jeżeli umiesz obliczyć przekątną kwadratu o danym boku , to obliczysz BC,
Jeżeli umiesz obliczyć bok kwadratu gdy dana przekątna, to obliczysz |AB| i |AC|
Przykład:
a) |AC|=10 to |AB|=10, |BC|=10
√2
b) c=8
√2 to |AB|=|AC|=8
2) Δ o katach: 90,60,30. − to połowa trójkąta równobocznego o boku a
Jeżeli np.
|AC|=3 to |AB|=2*3=6
13 lut 20:33