Zapisz liczbę w postaci a^x, gdzie a∊N a x∊W
wytlumaczymitoktos: Nie było mnie ostatnio na matematyce i nie mam pojęcia jak to zadanie zrobić.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
Zapisz liczbę w postaci ax, gdzie a ∊ N a x ∊ W
3√3 : 4√3
3√3 * √3
12 lut 13:19
Jerzy:
| | 31/3 | |
a) = |
| = 31/3−1/4 = ... policz. |
| | 31/4 | |
b) = 3
1/3*3
1/2 = 3
1/3 + 1/2 ... policz.
12 lut 13:22
Adamm: 3√3/4√3=31/3/31/4=31/3−1/4=31/12
12 lut 13:22
12 lut 13:24
wytlumaczymitoktos: Dzięki wielkie, już zrozumiałam.
W przykładzie b wyjdzie 35/6
12 lut 13:26
wytlumaczymitoktos: A jak jest taki przykład, to co mam zrobić?
21/2 * 43/2 : 82/3
12 lut 13:33
Timor i pumba: 4=22
8=23
12 lut 13:34
12 lut 13:34
wytlumaczymitoktos: Wynik to 23/2 ?
12 lut 13:37
Jerzy:
Tak.
12 lut 13:39