matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
Michał:
Oblicz granicę ciągu (a
n
): a) a
n
= 3n −
√
9n
2
+ n
b) a
n
=
√
4n
2
+ n
−
√
4n
2
− n
Nie wiem jak ugryźć granicę z pierwiastkami.
10 lut 20:16
karty do gry:
https://matematykaszkolna.pl/forum/345553.html
10 lut 20:21
Michał:
Dziękuję bardzo.
10 lut 20:27
Janek191:
4n
2
+ n − (4 n
2
− n)
2 n
b) a
n
=
=
=
√
4n
2
+ n
+
√
4 n
2
− n
√
4n
2
+n
+
√
4n
2
−n
2
=
√
4 +
1
n
+
√
4 −
1
n
więc
2
2
lim a
n
=
=
= 0,5
√
4 + 0
+
√
4 − 0
4
n→
∞
10 lut 22:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick