Granica ciągu, mnożenie przez wyrażenie sprzężone, proszę o szybką pomoc.
Bobi: Oblicz granicę ciągu przy n dążącym do nieskończoności
(3n − √9n2+7n−4 )
10 lut 10:35
10 lut 10:36
Bobi: trzeba pomnożyć przez wyrażenie sprzężone
10 lut 10:39
karty do gry: No tak, mnożysz przez :
(3n + √9n2 − 7n − 4)
10 lut 10:40
Bobi: | | 0 | |
no tak, i mi na koniec wychodzi że |
| |
| | 9 | |
10 lut 10:42
karty do gry: | | (3n − √9n2 + 7n − 4((3n + √9n2 + 7n − 4 | |
= |
| = |
| | 3n + √9n2 − 7n + 4 | |
| | 9n2 − 9n2 − 7n + 4 | | −7n + 4 | |
= |
| = |
| → U{−7}{3 |
| | 3n + √9n2 − 7n + 4 | | 3n + √9n2 + 7n − 4 | |
+ 3}
10 lut 10:44
Bobi: dziękuję Ci bardzo, miłego dnia
10 lut 10:46