Przedyskutuj liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru a
Darek: Układ równań:
x − y + z = 2
2x + y − z = 1
x + 2y − az = a
Czy licze to tak?
W ≠ 0 jedno rozwiazanie
W = 0, Wx = 0, Wy=0, Wz=0 nieskoczenie wiele rozwiazan
W = 0, Wx = 0 lub Wy=0 lub Wz=0 brak rozwiazań.
Bo na studiach mam jakąś metodę gdzie robi się macierz uzupełnioną i liczy rzędy.
9 lut 09:07
Pytający: Możesz chcieć zerknąć tu (metoda z rzędami):
https://matematykaszkolna.pl/forum/345243.html
Co do metody wyznaczników:
W≠0 − układ oznaczony (1 rozwiązanie)
W=0 ∧ (W
x≠0 ∨ W
y≠0 ∨ W
z≠0) − układ sprzeczny (brak rozwiązań)
W=W
x=W
y=W
z=0 − układ nieoznaczony(nieskończenie wiele rozwiązań)
9 lut 16:38