ttt
tade: f(x)=ax+8 i g(x)=3x+b gdzie a,b są liczbami naturalnymi i a∊(50;75) wartosc 2010 przyjmują dla
tego samego argumentu wyznacz wartosci a i b
2010=ax+b 2010=3x+b
| | 6006 | |
wyznaczylem a= |
| i jesli a jest naturalne to liczba 2010−b jest jej dzielnikiem |
| | 2010−b | |
Niewiem co zrobic dalej, prosze o pomoc
8 lut 22:40
Adamm: 2002*3=a(2010−b)
11*2*3*91=a*(2010−b)
stąd a=55
oraz 2010−b=91
8 lut 22:45
8 lut 22:48
Adamm: a, tak, pomyliłem się, a=66
8 lut 22:50
tade: Odp to a=66 i b=1919, mam rozwiązanie do tego zadania ale nierozumiem pewnego momentu
| | 2010−b | |
[...] podstawiając otrzymujemy a* |
| +8=2010. Sprowadzamy otrzymane równanie do postaci |
| | 3 | |
a(2010−b)=3*2002
rozkładamy liczbe na czynniki pierwsze 2*3*7*11*13.
a jest dzielnikiem liczby 3*2002 i
a∊(50;75) wiec a=66
mianowicie skąd oni wiedza ze a jest dzielnikiem 3*2002 (pewnie z tresci

ale jakos tego nie
kumam)
8 lut 22:50
Adamm: | | 6006 | |
ponieważ |
| jest liczbą naturalną |
| | a | |
8 lut 22:52
tade: | | 6006 | |
acha i wynika to z tego ze po podstawieniu mamy 2010= |
| −b wiec jesli b jest naturalne |
| | a | |
to to tez musi byc Dzieki
8 lut 22:55