Eta:
Z treści zadania :
f(x
1)=g(x
1) =2010 ⇒ ax
1+8=2010 i 3x
1+b=2010 i a∊(50,75) i a,b∊N
| | 2002 | | 6006 | |
x1= |
| i b=2010− |
| |
| | a | | a | |
"a" jest dzielnikiem naturalnym liczby 6006 i a∊(50,75)
6006=2*3*7*11*13 to taki warunek spełnia tylko :
a=66
| | 6006 | |
zatem b= 2010− |
| = 2010−91=1919 |
| | 66 | |
odp: warunki zadania są spełnione dla
a=66 i b= 1919
sprawdzamy: f(x)= 66x+8 i g(x)= 3x+1919
| | 91 | | 91 | |
66x1+8=2010 ⇒x1= |
| i 3x1+1919=2010 ⇒ x1= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 91 | | 91 | | 91 | | 91 | |
f( |
| )= 66* |
| +8= 2010 i g( |
| )= 3* |
| +1919=2010 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |