Jaka jest odległość między ich końcami o godzinie 10:00?
katix: Wskazówki zegara mają długości 10cm i 16cm. Jaka jest odległość między ich końcami o godzinie
10:00?
8 lut 18:40
katix: bardzo proszę o pomoc
8 lut 18:45
katix: można to zrobić jakoś bez cosinusów?
8 lut 18:51
azeta: z tw cosinusów najszybciej, dany kąt dwa boki, nic tylko liczyć
8 lut 18:54
Adamm: mając boki b, c oraz kąt na przeciwko boku a, załóżmy α mamy zależność
a2=b2+c2−2bccosα
8 lut 18:55
piotr: funkcje trygonometryczną musimy użyć, bo trzeba wykorzystać kąt między wskazówkami π/3
8 lut 18:57
Pytający:

Można... jeśli chodzi o wskazówki: minutową i sekundową.

Wtedy d=16−10=6cm
Jeśli jednak idzie o pary godzinowa−minutowa lub godzinowa/sekundowa to patrz rysunek i
twierdzenie cosinusów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html
d
2=a
2+b
2−2abcosα
8 lut 18:58
Eta:
z tw. Pitagorasa
x
2=h
2+(5+6)
2 ⇒ x
2= 196 ⇒
x=14 cm
8 lut 19:11